Hur man får Windows 10 gratis

När Windows 10 först släpptes 2015 kunde användare av Windows 7 och Windows 8 enkelt uppgradera genom att bara klicka på ”Get Windows 10” när en notifikation om detta dök upp.

Supporten för Windows 7 upphör i januari 2020 följt av Windows 8.1 vars support upphör januari 2023. Dessvärre avslutades den kostnadsfria uppgraderingsperioden för dessa äldre versioner av Windows officiellt i mitten av 2016. Ett sätt att kringgå detta och få Windows 10 gratis med hjälp av Assistive Technologies var tillgängligt fram till december 2017.

Du behöver dock inte oroa dig. Det finns fortfarande metoder för att få den senaste och bästa versionen av Windows 10 helt gratis utan att behöva betala för en licens eller bryta några lagar och regler.

Vänligen följ denna guide

Steg 1: ladda ner verktyget Windows 10 Media Creation

Även om Microsoft officiellt har avslutat gratis uppgraderingar till Windows 10, kan du tekniskt fortfarande installera operativsystemet gratis. Om du fortfarande använder Windows 7 eller Windows 8.1, behöver du bara ladda ner Windows 10:s installationsverktyg. Genom att använda denna metod behöver du inte betala för en uppgraderingsnyckel, och du kan också behålla all din data från Windows 7 eller Windows 8.1.

Till att börja med bör du besöka Microsofts webbsida och ladda Windows 10 gratis. Detta åstadkommer du med Windows 10 Media Creation Tool. Du kan ladda ner verktyget genom att klicka på den blåa Download Tool Now-knappen på webbsidan. Det bör inte ta längre än 2 minuter.

Steg 2: Starta installationsverktyget

När nedladdningen är klar är det dags att starta installationsverktyget. Sedan måste du acceptera villkoren och sedan välja Upgrade This PC now. Följ sedan instruktionerna. Windows laddas sedan ner till din PC och en kontroll utförs för att se om din dator är kompatibel.

Eventuellt kan du få en lista på problematiska program och hårdvara som kan vara i konflikt med uppgraderingarna. Det är i så fall upp till dig om du vill avinstallera dessa program eller göra något åt konflikterna.

Steg 3: Avsluta installationen

När installationen pågår kommer din Windows 8.1 eller Windows 7 PC starta om några gånger. Som en del av installationsprocessen kommer din existerande produktnyckel hämtas från hårdvaran, om din Windows version är laglig och aktiverad kommer du inte bli tillfrågad om nyckeln. Tänk dock på att detta inte fungerar för Windows XP eller Windows Vista, eftersom dessa versioner av Windows aldrig var kvalificerade för gratis uppgradering till Windows 10.  

Du får samma typ av Windows som du från början hade på din PC — Windows 10 Home, Pro, Enterprise eller Education.

Kan man återanvända en gammal produktnyckel?

Om du överger Windows 7 eller Windows 8.1 och har bestämt dig för att installera Windows 10. Så kan du använda den gamla ´produktnyckeln för att göra en ny installation och aktivera Windows 10 på din PC.

I normala fall fungerar Microsofts produktnycklar bara en gång. I fall det inte täcks av licensavtal för flera enheter är det mot Microsofts villkor att använda samma produktnyckel på flera PC-datorer. Men om du köpt den gamla versionen och inte längre använder de gamla installationerna av Windows, tillåter Microsofts Windows 10 aktiveringsserver dig att använda dina gamla nycklar från Windows 7 eller Windows 8.1 på din PC.  

Vanligen hittar du din produktnyckel för Windows 8.1 eller Windows 7 antingen på ett klistermärke på din PC eller laptop eller i dokumentationen som följde med när du köpte din PC. Om dy tidigare köpt Windows från Microsoft kan du hitta den i kartongen eller i ett email. För Windows 8.1 kan din produktnyckel också vara knuten till en specifik hårdvara eller till ditt Microsoftkonto. Det betyder att om du gör en ren nyinstallation av Windows 10 på en PC som kör Windows 8.1 kommer installationsprogrammet upptäcka nyckeln automatiskt. Du behöver ibland inte skriva in nyckeln överhuvudtaget för att aktivera installationen.

När du är klar med nyinstallationen av Windows kan du aktivera den, i fall detta inte skedde automatiskt under installationen. Du kan göra detta genom att gå till startmenyn och söka efter Activation. Du kan då välja Activation Settings bland sökresultaten. Detta tar dig till en sida med inställningar där du kan välja att ändra produktnyckeln och skriva in din nyckel för Windows 7 eller Windows 8.1 för att aktivera installationen.

Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0