UNO The office

UNO är ett populärt kortspel som uppskattas av både stora och små. Det är enkelt att förstå och spela och kräver en kombination av skicklighet tillsammans med en dos tur. Just den här typen av UNO följer samma principer som det traditionella UNO-spelet, med skillnaden att korten består av karaktärer från Dunder Mifflin Paper Company, ursprungligen hämtade från den populära tv-serien The Office. En annan specialregel är att den spelare som sist blir av med alla sina kort måste ta upp 2 extrakort, som kommer med sina egna speciella “Kevin’s Famous Chili”-regler.

Spelregler

UNO The Office kan spelas av mellan 2 till 10 deltagare åt gången, med en rekommenderad ålder från 7 år och uppåt. Målet med spelet är att bli av med alla kort genom att matcha det översta kortet i den aktiva högen, antingen med samma färg eller med samma siffra. Den första spelaren som lyckas bli av med alla sina kort vinner spelet. Observera dock att det sista kortet som läggs måste vara ett “vanligt” numrerat kort; det är inte tillåtet att avsluta spelet med ett så kallat specialkort. Läs mer om Uno regler.

Förberedelser

För att börja spela så behövs en UNO-kortlek, bestående av totalt 108 kort. Dessa kort är indelade i olika färger: rött, gult, grönt och blått. Varje färg innehåller numrerade kort, i spannet från 0 till 9. Dessutom finns det också några specialkort såsom “Byta håll”, “Byta färg”, “Plus 2”, “Plus 4” och “Stopp”, som adderar ytterligare variation till spelet.

Spelet inleds

En av spelarna börjar genom att blanda korten och sedan dela ut sju kort till varje deltagare. De återstående korten placeras därefter med framsidan nedåt i en hög på bordet. Översta kortet i högen vänds sedan upp bredvid högen, detta kort fungerar som startkort för omgången. Spelordningen följer genom att varje deltagare vid bordet tar sin tur. Vanligtvis är det den yngsta deltagaren som får inleda den första omgången. När spelet sätter igång är målet för spelarna att matcha det översta kortet i högen med något av de kort de har i handen. Ett kort kan matchas antingen genom färg eller nummer. Exempelvis, om det översta kortet är “Blå sju”, kan antingen ett annat valfritt kort i blått spelas, eller en sjua i färgerna röd, grön eller gul.

Om en spelare inte kan lägga något av de kort de sitter med på handen, måste de dra ett kort från högen. Om det dragna kortet kan spelas, får man lov att spela det direkt; annars går turen vidare till nästa spelare.

Speciella kort

Förutom de numrerade korten finns det också några specialkort, som alla har olika effekter för spelet:

  • Byta håll/Vänd: Detta kort ändrar den nuvarande spelriktningen, antingen medurs eller moturs.
  • Byta färg: Med detta kort “nollställs” färgen som för tillfället ligger överst i högen och spelaren får lov att välja vilken färg den vill ska spelas härnäst.
  • Plus 2: Om detta kort spelas av någon, måste nästa spelare på tur dra två kort från högen.
  • Plus 4: Samma som vid plus 2-kortet, förutom att om detta kort spelas av någon, måste nästa spelare på tur istället dra fyra kort från högen.
  • Stopp: Spelaren som är näst på tur måste hoppa över omgången, och turen går istället vidare till nästkommande spelare. Spelaren som blev stoppad står endast över en omgång och får lov att lägga kort igen när det blir dennes tur.

UNO!

När en spelare har bara ett kort kvar, måste de säga “UNO” för att varna de andra deltagarna att spelet snart är slut. Glöms detta bort och en annan spelare påpekar det, måste spelaren som glömde bort att säga “UNO” dra två kort ur högen som bestraffning. Att säga “UNO” innan man bara har ett kort kvar är också belagt med samma straff.

Vinnare av spelet

När en spelare har lyckats att bli av med alla sina kort, enligt reglerna, utses denne till vinnare. Valet finns då att antingen avsluta hela spelet eller låta de återstående spelarna fortsätta tills endast en spelare återstår med kort kvar.

Så går det till att spela ett av det just nu trendigaste kortspelen.

Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0