Windows 11 VPN

Funderar du på om du behöver en VPN för Windows 11? Läs vidare! I den här texten går vi igenom allt grundläggande du behöver veta om VPN-tjänster för Windows 11, vad det är för något, fördelarna- och nackdelarna med att använda en VPN, skillnaden mellan en gratis- och en betald tjänst samt hur du går tillväga för att installera en på din dator.

Vad är VPN för Windows 11 och varför du behöver en?

VPN står för Virtual Private Network och är ett nätverk som skyddar din integritet och data när du använder internet, så att du helt enkelt kan surfa anonymt. När du ansluter till en VPN skapas en virtuell tunnel mellan din dator och en VPN-server som säkerställer att all din datatrafik krypteras för att dölja din IP-adress och förhindra integritetskränkningar. En VPN skyddar mot skadliga programvaror, störande annonser, webbspårare och skadliga länkar.

Förutom för extra skydd är det många som använder en VPN för att få åtkomst till innehåll från andra länder, eller till exempel när du är utomlands och vill nå svenska streamingtjänster. Vissa använder också en VPN för att undvika problem med DDoS-attacker och bredbandsbegränsningar vid spel på nätet.

Det kan vara bra att jämföra och läsa om olika VPN:er som finns innan du bestämmer dig för vilken som passar dig bäst.

Fördelar och nackdelar med att använda en VPN för Windows 11

Att skaffa en VPN för Windows 11 är ett mycket användbart verktyg för att skydda din integritet och säkerhet när du använder internet. Fördelarna med att använda en VPN är många:

 • Döljer din virtuella plats och IP-adress: VPN gör din plats anonym. Människor som behöver kunna verka och arbeta säker såsom journalister eller personer med säkerhetsklassad information har stor nytta av ett VPN.
 • Krypterar all din data: VPN krypterar din internettrafik och minskar ditt avtryck på internet. Ingen kommer heller att kunna använda eller sälja din surfhistorik.
 • Skyddar dina enheter (dator eller surfplatta): VPN skyddar din dator och surfplatta från vanligt förekommande risker som skadliga programvaror, skadliga länkar, webbspårare och störande annonser.
 • Tillgång till mer innehåll på internet: Om du befinner dig i ett annat land än det du vill surfa i kommer en VPN att hjälpa dig få rätt tillgång till innehåll som är lokalt blockerat.
 • Ökad hastighet: De flesta VPN har servrar i uppemot hundra länder och totalt mellan 3000-6000 servrar, vilket gör att du kan surfa från flera platser anonymt.

En av de stora nackdelarna med att använda VPN för Windows 11 är kostnaden. Många VPN-tjänster tar ut en relativt hög månadskostnad, ungefär hundra kronor per månad. Detta gäller dock bara för betalda VPN-tjänster. Med dem kan det komma ytterligare en nackdel som går ut på att du behöver signa upp dig på en prenumeration över en längre period, beroende på vilken tjänst du väljer.

Skillnaden mellan en gratis och betald VPN

Om du går i tankarna om att skaffa en VPN kanske du undrar om du ska satsa på en betald variant eller en gratis version. Nedan går vi igenom skillnaden mellan dem båda.

Betald VPN

En av de största skillnaderna mellan en gratis och betald VPN är sekretessen. Gratistjänster brukar inte investera lika mycket resurser som betalalternativ i att hålla en hög säkerhet. Betalalternativ använder sig vanligtvis av OpenVPN-protokollet som är känt för att vara mycket säkert och pålitligt.

Betalda VPN har vanligtvis servrar i uppemot hundra länder och totalt mellan 3000-6000 servrar. Detta gör att du kan surfa från flera platser anonymt och det leder även till en mycket bra hastighet och tillförlitlighet för ditt VPN. Betalalternativen har också en bra kundservice, vanligtvis chattfunktioner och tillgänglighet via e-post och telefon med snabba svarstider. En nackdel är att behöva prenumerera på en VPN-tjänst över en längre period och att kostnaden som sagt kan vara uppemot hundralappen per månad.

Några exempel på betalda VPN-tjänster:

 • NordVPN
 • Surfshark
 • ExpressVPN

Gratis VPN

Att välja en gratis VPN är ett bra alternativ för de som inte behöver en VPN med hög säkerhet och hastighet, men ändå vill testa på en VPN-tjänst. Om du endast vill ha tillgång till en streamingtjänst eller något annat som är lokalt blockerat så kan det vara ett bra alternativ. Gratis VPN-tjänster brukar nämligen ofta begränsa sina användare på flera sätt med datagränser, hastighetsbegränsningar, begränsad nedladdning och längre väntetider till servrarna. Detta beror på att det helt enkelt inte finns lika mycket pengar till kraftfulla servrar som för betala VPN-tjänster. Om du är osäker på om du behöver en VPN för Windows 11 är en gratistjänst en bra plats att börja på.

Några exempel på gratis VPN-tjänster:

 • ProtonVPN
 • Tunnelbear
 • Hide.me

Så här installerar du VPN-appen på en Windows-dator eller bärbar dator

Att installera en VPN-app på din Windows 11 datorer är mycket enkelt. För att komma igång behöver du bara göra följande steg:

 1. Ladda ner den VPN-tjänst du vill använda. Om du väljer en betald tjänst så kommer detta vanligtvis medföra att du får ett mejl med instruktioner för att installera appen.
 2. Installera. För att installera VPN-appen på din Windows 11 behöver du bara dubbelklicka på installationsfilen för att komma igång.
 3. Logga in med din användaruppgifter. För betalda VPN:er kommer du normalt att få uppgifter med mejl när du registrerar dig.
 4. Starta VPN-programmet och välj en server att ansluta till.
 5. Anslut och börja surfa säkert på internet!

Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
 • Total (0)
Compare
0