Ha koll på reglerna när du flyger drönare

Att flyga drönare har blivit väldigt populärt under de senaste åren. Detta då drönare gått från att vara något endast militär och liknande hade råd med till något en privatperson kan ägna sig åt. Oavsett vad du har för avsikter när du flyger så finns det regler att följa.

Att flyga ett obemannat luftfartyg, eller drönare som de flesta säger, är populärare än någonsin. För inte allt för länge sedan var detta något militär, räddningstjänst och andra statliga institutioner hade möjlighet att göra. Men utvecklingen har gått snabbt.

I och med att drönarna har blivit mindre och tillverkarna har blivit fler, så har de också blivit tillgängliga för privatpersoner. Det är nu inte lika dyrt att köpa en bra drönare som man kan styra via sin mobiltelefon eller surfplatta. Det är en aktivitet som många har fatta tycke för och att flyga och få en bild av världen från andra vinklar är väldigt givande.

Men att de blivit mer tillgängliga har lett till att det är fler drönare som ska samsas om luftrummet. Samma luftrum som används även för andra syften. Det har med anledning av det kommit drönare regler som reglerar hur man får använda sig drönare.

Viktigt att flyga lagligt

Det ör givetvis viktigt att följa de regler som finns, inte bara för att flyga lagligt men även för att flyga säkert. Det sista man vill är ju att orsaka skada eller negativt påverka annan verksamhet. En sak som är bra att veta är att om man exempelvis ska filma med sin drönare och har för avsikt att sprida materialet, så krävs det att Lantmäteriet godkänner det man filmat.

Kom även ihåg att för viss drönarflygning så krävs tillstånd och att man registrerar sig som operatör och där med tar ett drönarkort. Det är bra att kolla upp vilka regler som gäller och vilka lagar du måste följa innan du börjar flyga med din drönare.

Det är även viktigt att du ser till att öva mycket så du kan manövrera din drönare utan att det finns risk för skador på människor eller egendom.

Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0