Så hittar du pålitliga företag när du laddar ner program till din dator

Ibland vill eller behöver du ladda ner program till din dator; det finns idag många olika företag och tjänster som erbjuder detta. Det kan vara antivirusprogram, spel, eller något helt annat program som du vill ha eller behöver. Hur vet du då att programmet och företaget bakom det är pålitligt? Kunskap är något som är bra, och en stor del försiktighet och sunt förnuft. En enkel tumregel är att inte lita på allt du ser. Var hellre lite för försiktig än att du tar för stora risker. Att få problem med datorn på grund av du har laddat ner fel program är inte roligt.

Ett exempel kan vara om du vill ladda ner ett program eller en programvara till din dator, till exempel Office-paketet, men inte vill betala för det. Det kan kosta en slant, och kanske har du helt enkelt inte råd just nu. Då kan det bli så att du tittar på de kostnadsfria, motsvarande alternativ som finns – till exempel Open Office. Windows och Office vet vi är pålitliga – men hur vet vi att alternativen är det? Framför allt när det gäller just gratisprogrammen; det kan vara frestande att ladda ner, men hur vet vi att de är säkra? En del av de hemsidor där du kan ladda ner dessa program kan dessutom innehålla skadlig programvara, som virus eller malware – som vi såklart inte vill ha in i vår dator.

Något du kan göra är att leta efter recensioner eller omdömen om program eller sidorna. Se om du hittar någon annan som har laddat ner programmet, och var de hittade det. Använd sökmotorerna och ta reda på mer information. Vid minsta varningstecken, avstå hellre. Att få tips och råd från andra användare och konsumenter är ibland det bästa tipset. Fråga vänner, familj eller på sociala medier. Om du hittar ett program som du är intresserad av att ladda ner, sök gärna på hemsidans eller företagets namn i någon sökmotor. Då kan du, om det finns, få upp eventuella varningar och mer information. Förhoppningsvis är det en bra sida att ladda ner på, men om det inte är det, så kan det vara bra att få veta det.

Öppna aldrig ett program eller ladda ner något om du inte vet vad det är. Det här kan inte poängteras tillräckligt. Om du inte vet vad det är – tryck på nej eller avbryt. Be någon som är duktig på datorer att hjälpa till. Får du in ett virus eller malware, så kan det i allra värsta fall förstöra väldigt mycket på din dator.

Några säkra sidor att ladda ner programvaror från är DownloadCrew, SoftPedia och OpenOffice. De är alla fria från virus och arbetar hårt för att erbjuda bra program för din dator. Det finns även en hel del andra, bra sidor – leta dig fram och ta din tid.

Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0