Men Windows 11 då?

Windows 10 släppte 2015. Men sedan hyfsat nyligen finns en ny version uppe: Windows 11. Den är givetvis omtalad – inte minst på grund av de höga systemkrav den ställer. Likt en yrkesfotograf med marknadens senaste systemkamera, behöver den som installerar Windows 11, veta med sig att den har infrastrukturen för att få ut det mesta möjliga av utrustningen.

Om du inte redan uppdaterat till Windows 11 kommer här lite mer information om vad som är grejen med en sådan här uppgradering.

När man öppnar inställningen på Windows 11 kan upplevelsen bli något av en överraskning. Programmet skiljer sig avsevärt från föregångaren. Både gränssnittet och navigationen. Som tur är har Microsoft i princip bara gjort det lättare och mer lättanvänt – så det kommer inte att ta lång tid att vänja sig.

Inställningar.

Den största enskilda skillnaden är att det nu går att navigera de olika avdelningarna via en lista som är placerade till vänster i skärmen. Då Windows 10 följde Windows 8 med allt vad det innebar i fokus på surfplatta, går Windows 11 tillbaka till ett gränssnitt som är mer gjort för mus än för styrplatta.

I varje avdelning kan man nu se en underavdelning för olika inställningar i rutor som tydligare skiljer dem åt. En del inställningar måste du klicka på för att komma åt. Men Microsoft har också valt att till exempel ha ett på/av-reglage direkt i de här listorna. Om man vill öppna avdelning Nätverk och Internet kan man se att både internetdelning och flygplansläge har den här typen av snabbreglage.

Principen är samma i underavdelningarna. I till exempel System – visningsalternativ – finns till exempel ett snabbreglage för nattläge men inte för Avancerad skärm.

Medans Windows 10 har stora öppna ytor och få indikationer på var ett område slutar och ett annat börjar använder Windows 11 rutor med en annan bakgrundsfärg för att göra det mer tydligt hur saker grupperas. Denna färgprincip återkommer i systemet.

Du kommer också att lägga märket till att många inbyggda program har uppdaterats till det nya designspråket. Tredjepartsprogram uppdateras inte automatiskt, även om de avrundade hörnen på fönster och den nya designen på stäng/minimera/maximera-knapparna syns överallt.

Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0