Bör man fabriksåterställa Windows 10

Det är alltid en god idé att återställa din dator när du säljer den. Det spelar ingen som om du använder den varje dag för nödvändigt arbete eller bara för att surfa på webbsidor och titta på videoklipp. Men något man kanske inte alltid tänker på är att det också är bra att fabrikståterställa operativsystemet – även om man inte ska sälja det. Detta eftersom det samlas ihop en mängd data över tiden. Se bara till att säkerhetskopia viktiga filer först.

Låt oss ta det steg för steg.

1. Gör en backup

Oavsett om man vill göra en hel rensning av hårddisken och installera Windows på nytt eller bara återställa operativsystemet programfiler och låta dina egna filer vara kvar, så rekommenderar vi att du först gör en backup på alla dina viktiga filer.

2. Starta återställningen

Börja med att klicka på Förstoringsglaset nere i Aktiveringsfältet. Skriv Återställ den här datorn och tryck Enter för att komma till inställningarna för Återställning. Välj sedan kom igång under fliken Återställning.

3. Välj om du vill ta bort alla filer

Välj om du vill ta bort alla filmer som finns på datorn eller behålla dem och endast återställa appar och inställningar. Välj det som passar din situation genom att klicka på respektive alternativ.

För att få en så ren och problemfri dator som möjligt är det alltid bra att ta bort allt om man vill.

4. Om du tar bort allt

Om du valt att ta bort allt får du nu frågan om du även vill resan enheten. Den här frågan förklaras enklast med att båda valen tar bort dina filer. Alternativ två raderar dock filerna från hårddisken på ett sätt som gör det mycket svårt för någon att återställa dem. Detta tar dock mycket längre tid än det första alternativet, men är utan tvekan det som bör väljas om du till exempel ska sälja datorn och inte vill att någon ska komma åt dina gamla filer.

5. Sammanfattning

Du får nu en sammanfattning om vad som kommer ske när du startar återställningen.

6. Process börjar

Windows börjar återställa datorn och sig själv.

7. Klart

När återställningen är genomförd startar du om datorn och börjar använda den som vanligt igen.

Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0