Köp rätt bildäck

För att köra säkert i trafiken gäller det självklart att vara en duktig och erfaren bilförare, men andra faktorer spelar också sin viktiga roll. När det gäller bilens utrustning är däcken A och O när det gäller säkerhet. Bildäcken besitter dessutom egenskaper som påverkar andra aspekter så som prestanda, komfort och bränslekostnader.

Välja bildäck

Det finns mängder av varumärken och tillverkare av bildäck, vilket gör att det för många känns som en djungel att hitta rätt däck. För att säkerställa ett bra köp av nya bildäck är tipset att läsa på om olika modeller samt att jämföra dessa. Det gäller allt från egenskaper i samband med körning till priser. Lite billigare däck tenderar i regel att vara av sämre kvalitet, vilket innebär kortare livslängd och i vissa fall sämre säkerhet. Med det sagt finns det ändå en hel del “budgetdäck” som uppfyller det mesta en bilförare förväntar sig. Är prislappen ett problem är en tumregel att satsa på ett billigare däck i mellanklassen. De allra billigaste modellerna håller inte kraven när det gäller säkerhet och trygghet på vägen.

För bilkörning i Sverige finns det flera nordiska tillverkare som är experter på just den typ av vägunderlag vi har här uppe. Den brukar ha en viss fördel med att satsa på bildäck från tillverkare som inriktat sig på vinterkörning. Då är bildäcken framtagna med stort fokus på säkerhet och precision eftersom underlaget är krävande. Det är viktigt att välja bildäck som passar bilen och för den som kör i tuffare terräng spelar just däcken en väsentlig roll.

Snabba tips inför däckköpet:

  • Kvalitet är en garanti för säkerhet
  • Köp från däckexperter på rätt område
  • Anpassa köpet utifrån bil, modell

Detaljer inför köp av bildäck

När du ska handla nya bildäck gäller det att vara 100% säker på mått och storlek. Se till att dubbelchecka detta innan köpet görs – framför allt om däcken handlas online. Måtten brukar finnas angivna på däcken och kontrollera nuvarande däck innan nya bildäck inhandlas. Däckmönster har också betydelse och ett tips är att fortsätta med samma typ av mönster bilen har haft tidigare (om det känns bra).

Inte alla känner till att bildäcken faktiskt påverkar mer än körningen i sig. När däcken är i dåligt skick påverkas hela bilens komfort, säkerhet och körförmåga. Det kan kännas väldigt ostadigt på vägen och inte sällan “halkar” bilen mer än vanligt oavsett väderförhållanden. Att slitna däck är en direkt risk och fara är ett faktum. Därför är det också ytterst viktigt att regelbundet se över däckens slitage och skick för att i tid byta till bättre däck.

Även kostnaden för att ha bil kan påverkas beroende på däckens skick. Om inte däcken håller luften finns risken att motståndet mot vägunderlaget blir tuffare, vilket leder till tyngre arbetsbörda för bilen. Det är något som i sin tur innebär att bränslet förbrukas snabbare och även i större volym än det normalt sett gör. Det går alltså att hålla bränslekostnaderna nere om bilen körs med däck i riktigt bra och säkert skick.

Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0