Ring gratis i Windows 10 med Skype

När allt kommer omkring känner vi alla Skype. Den online blå ikonen där många kan ringa varandra gratis och chatta helt fritt. En nordisk cocktail som snabbt blev ett av världens mest favoritpratprogram online där du kan ringa varandra gratis.

Dansk och svensk uppståndelse

Den danska entreprenören Janus Friis och svenska Niklas Zennström är de smarta huvuden bakom Skypes ursprung. Skype är i princip ett VoIP-program (Voice over Internet Protocol) som låter dig prata med varandra över programmet. Men det var revolutionerande att ansluta IP-telefoni mellan fasttelefon och dator för ett förbetalt belopp.

Skype kom tillbaka på gatorna i augusti 2003 där Janus och Niklas var högst upp i hierarkin, stolta över sitt arbete och hade skapat en möjlighet att ringa gratis samtal i Windows och andra styrande röster eftersom Skype var cross-plattform, dvs. det fungerade också på Mac OS bland annat.

År 2006, tre år efter att det släpptes, fanns det inte mindre än 256 miljoner användare på plattformen. Fyra år senare steg den siffran till 600 miljoner. Det nämndes också i den stora medievärlden, där den enda funktionen du kan kalla gratis var fokus.

Bara två år efter att Skype bildades och lanserades hade det sålts till eBay för 2,6 miljarder dollar. Det är 18 miljarder danska kronor. Så de två herrarna från Danmark och respektive Sverige blev världsberömda företagare och multimillionärer på mindre än tre år. Det är något vi alla drömmer om.

Det verkar då som att eBay senare sålde det till Microsoft som det fortfarande är vid idag. När de investerade i det kostade det 8,5 miljarder dollar eller 44 miljarder i danska kronor.

Är det en säker anslutning att ringa gratis?

Ja och nej. I Danmark är det inte känt om de danska myndigheterna har insikt och kan övervaka trafik, samtal och filer genom Skypes system. Men i USA, där det är oerhört populärt att ringa gratis på Skype, har den amerikanska NSA sedan 2011 kunnat fånga upp och samla in data från Skypes system. Detta är en säkerhetsåtgärd mot terrorism och kampen mot brottslighet.

Du har inte sett några fall i Danmark där det påstås ha blivit avlyssnat på ditt samtal och du är bara Mr. Och fru Jensen, då händer det inte bara.

Konkurrenter och motstånd

Mycket har hänt sedan 2003. Flera gigantiska jättar har också kommit till marknaden som WhatsApp, Facebook: Messenger och Snapchat där det har blivit möjligt att kommunicera via chat och telefon och livevideo på ens telefon. Men detta alternativ är också med Skype och du kan fortfarande ringa gratis, men det finns fortfarande mer konkurrens på marknaden för konsumenter. Så det finns många alternativ, men Skype kommer alltid att komma ihåg som ett av de första systemen där det var möjligt att ringa gratis med Windows.

Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0